Ruth tururuth cuentacuentos

Ruth Rodríguez Queralt

Nascuda a Badalona el 1978, ja de ben petita sentia fascinació pel món dels contes, demanava que li expliquessin històries constantment i des de que té ús de raó ha narrat contes i inventat històries.

Ha treballat com educadora tant en l’àmbit reglat com en educació en el lleure durant més de 15 anys on ha pogut explotar un gran ventall de possibilitats del conte com a recurs pedagògic i com a treball soci afectiu.

Aprèn l’ofici de Narradora Oral de manera autodidacta i de l’experiència pròpia, viatja a diferents països on recopila contes tradicionals i de tradició oral. Una vegada començada la carrera professional rep gran varietat de cursos: Veu, Dramatització d’ombres i titelles (Toni Rumbau), Creació i Manipulació d’Ombres (La Puntual ), Clown…

Viu a Anglaterra del 2003 al 2007 on treballa a diferents llars d’infants. Experiència significativa, ja que és aquesta la que ajuda a re-direccionar la seva professió. L’any 2007 torna a Catalunya i crea la seva pròpia companyia: Tururuth i és al 2009 que incorpora el Teatre d’Ombres a les seves narracions.

Ha redactat diferents projectes com ara “Socialització mitjançant els Contes de Tradició Oral” portat a terme per una ONG a un poblat de Nicaragua el 1997 i l’any 2009 rep una beca de la Generalitat per portar a terme un “Projecte d’Intercanvi Cultural” a Finlàndia on tenen una gran rellevància els Contes Tradicionals.

Actualment combina la feina d’animadora sociocultural amb les arts escèniques: treballa com a Narradora Oral, àmbit en el que també incorpora el Teatre d’Ombres; imparteix tallers de Teatre d’Ombres com a recurs pedagògic per a estudiants de CFGS d’Educació Infantil, Animació Sociocultural i Integració Social; i treballa en un “Projecte d’Animació Estimulativa amb persones Depenents” (taller de Contes i Memòries, entre d’altres) al Centre Socisanitari El Forum-Hospital del Mar.